КАКВИ СА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ПРИСАЖДАНЕ НА КОСА?

РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ , Присаждане на КОСА

КАКВИ СА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ПРИСАЖДАНЕ НА КОСА?

Нещо интересно, което ще откриете, когато проучвате процедурата присаждане на коса е, че няма универсална технология. Повечето пациенти може да избират един от двата метода – екстракция на фоликуларни единици (FUE) и трансплантация на фоликули (FUT), въпреки че съществуват и други методи, както и обещаващи нови технологии, които могат да станат актуални в бъдеще.

 

Нека започнем с процедурите FUE и FUT, двете най-често срещани техники за възстановяване на косата.

  1. FUE – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

И в двете процедури FUE и FUT се събират космени фоликули от областта на главата или тялото и се трансплантират в областта на скалпа, където косата изтънява или е опадала.

 

И така, как работи присаждане на коса?

Присаждане на коса по метода FUE включва екстракция на фоликули от по-голяма донорна зона, която увеличава максимално броя на наличните присадки. Фоликулите се отстраняват индивидуално с малко, специално устройство и инструменти. Хирурзите използват местна упойка в зоната на екстракция и така процеса е безболезнен.

И в двата случая – FUE и FUT хирургията, малки разрези се създават с помощта на фини инструменти  и игли, където се вмъкват присадки от другите части на главата. Тъй като FUE техниката включва екстракция на отделни космени фоликули, операцията е досадна и отнема повече време. В някои клиники, лекарите разделят FUE процедурата на многократни, по-кратки сесии.

Предимството на FUE обаче е, че не са необходими големи разрези или шевове. Няма линеен, забележим белег, а времето за възстановяване е по-бързо, отколкото при процедура FUT.

Важно е да се отбележи, че броят на наличните присадки – както при FUE, така и при FUT варира от пациент до пациент. Но при FUE потенциално има повече възможнност за взимането на присадки, защото косата е взета от по-голяма площ, тъй като няма видими белези.

Има само ограничен брой налични присадки както при FUE, така и при FUT операцията, а многократни процедури намаляват  количеството на косата в донорската област с течение на времето.

Кой би спечелил най-много от метода FUE?

Подходящи за процедурата са:

Пациентите, които предпочитат по-малко инвазивни процедури и не искат белези или шевове по скалпа

Мъже и жени с по-малки области на плешивост

Хора, които предпочитат по-къси прически

Хора, които водят активен начин на живот, включително спортисти

Пациенти, които предпочитат и се нуждаят от по-кратък период на възстановяване.

 

Има някои недостатъци на метода FUE, включително:

В повечето случаи донорната зона трябва да се обръсне. Зоната включва двете страни на главата и задната

Процедурата FUE е по-скъпа от FUTчаст на скалпа.

Има и други предимства, включително, че ФУЕ осигурява по-естествено изглеждаща коса, след като напълно настъпи крайният ефект.

Има и стъпки, които ще трябва да следвате преди операцията FUE (малко по-късно ще говорим за постоперативната грижа), като:

Не приемайте аспирин, витамин Е или мултивитамини няколко дни преди процедурата. Аспиринът потиска функцията на тромбоцитите, които помагат за спиране на кървенето.

Не пийте алкохол или приемайте противовъзпалително лекарство три дни преди операцията. Също така ограничете излагането на слънце.

Ако боядисвате косата си, уверете се, че сте го направили в рамките на три дни от процедурата, за да осигурите по-добра визуализация на косата.

Въздържайте се от пушене една седмица преди процедурата, тъй като това може да забави заздравяването.

Смята се, че приемането на 1000 до 2000 mg витамин С преди операцията може да помогне за лечението.

  1. FUT ХИРУРГИЯ – КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА, ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

FUT техниката за присаждане на коса, известна също като събиране на лента, включва извличане на ивица от коса от скалпа. След това хирургът трябва да използва микроскоп, за да раздели отделните космени фоликули на малки групи, преди да ги постави в плешивите зони.

Донорската зона за трансплантация на коса при FUT обикновено е от двете страни и задната част на скалпа. Лекаря може да събира повече космени фоликули в една лента, отколкото при други видове процедури за присаждане на коса.

Всяка присадка съдържа мастни жлези, нерви, малка част от мускулите и някои фини косми. Хирурзите поставят присадките в малки канали, направени в скалпа.

При процедурата FUT в сравнение с FUE е, по-големи области засегнати от плешивост са обхванати в по-малко сеанси. Това го прави по-подходящ за пациенти, които имат значителни области на плешивост.

Някои недостатъци на процедурата FUT включват:

Забележим белег в донорската област

По-дълъг период на възстановяване

Риск от възпаление и инфекции, ако правилно лечение не се направи по време и след операцията

Трябва да се въздържате от напрегната дейност в продължение на един месец след процедурата FUT

Стъпки, които трябва да предприемете преди присаждане на коса FUT:

Не подстригвайте косата си в рамките на две седмици преди операцията и оставете косата си на половин инч, за да осигурите покритие за конците.

Не приемайте противовъзпалителни лекарства една седмица преди процедурата.

Ограничете излагането на слънце, за да сте сигурни, че скалпа ви няма да е изгорял от слънцето преди операцията

Осведомете лекаря, ако приемате медикаменти разредители на кръвта или бета-блокери.

Въздържайте се от пушене и пиене поне седмица преди трансплантацията. Могат да попречат на лечението.

За какво ще платите ако решите да си направите Присаждане на Коса

Присаждането на нова коса върху части от скалпа, където косата не расте, е високо специализиран процес и резултатите в много от случаите са невероятни и пациентите се чувстват подновени.

Но, и винаги има едно „но“ – вие също ще платите значителна сума пари за новата си коса и специализираните услуги на лекаря. Присаждане на коса обикновено започва от 2000 евро и може да стигне до и над 10000 евро.  По принцип разходите за присаждане на коса се класифицират като козметична хирургия.

Цена наприсаждане на коса варира от клиника до клиника, от лекар до лекар,  и зависи от нивото на загуба на коса на пациента.

Други фактори, които също влияят върху цената на процедурата:

Вид на процедурата – Присаждане FUE обикновено струва повече от FUT присаждане

Къде живеете – разходите за живот където живеете и броят на лекарите/клиниките във вашата страна, район, могат да повлияят на това, каква ще бъде цената.

Лекар ли извършва операцията или екип с ниско качество на работа

Количеството присадки

Други фактори могат да повлияят на общите ви разходи, включително пътните разходи, ако изберете специалист, който няма клиника във вашия район. Освен това има разходи за грижи, разходи за медикаменти, антибиотици и противовъзпалителни, козметика.

Въпреки, че може да се изкушите от прекалено ниски цени на процедурата, като намерите най-евтината клиника и лечение, имайте предвид, че много евтината опция може да доведе до по-малко задоволителен резултат, риск от инфекции, белези, оскъпяване на следващи коригиращи процедури. И нека си го кажем, едно евтино присаждане, ще доведе до коса изглеждаща неестествено. Но не винаги означава, че скъпият доктор или клиника са гаранция за добър успех.

Голяма част от преминалите през присаждане на коса, се тревожат за новата коса и често обсъждат какво се случва след присаждане на коса. В месеците след  процедурата, можете да започнете да сравнявате собствения си растеж с снимките на други хора, публикувани онлайн, и да забелязвате различия. Дали тези мисли са неоснователни? Много често са неоснователни.

Когато п присадката се трансплантира в областта на реципиента, започва процес, който отнема няколко месеца и може да не е това, което очаквате. През първите 3 дни след трансплантацията присадките започват да работят за възстановяване на кръвоснабдяването. Поради това, косъмът се отделя, започвайки от 1 седмица до 6-та седмица, след като е извършена операцията по присаждане на коса. При някои пациенти не се наблюдава след операция по присаждане на коса косопад. Най-ранният растеж на косата започва обикновено от трети месец.

Важно е да осъзнаем, че всяка присадена коса расте с различна скорост. При някои може да е с по-бърз темп от други. Всеки пациент е уникален, а резултатът не трябва да се оценява до 12 месеца, може да отнеме 18 месеца. Въпреки това, може да се даде приблизителна оценка за това колко време отнема косата да започне да расте след присаждане на коса.

Препоръчваме да не се ориентирате само по цената, ако сте решили присаждане на коса, да търсите квалифициран лекар в областта на присаждане на коса, в ценови диапазон, който е за вас. От друга страна, по-високата цена не гарантира, че лекаря и работата му са по-квалифицирани , така че внимателно изследвайте преди да изберете къде да си присадите коса.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.