За и против присаждане на коса

присаждане на коса

Ще опада ли присадената коса?

Нека започнем с това, че алопецията не е диагноза. Това е обобщено наименование за различни видове пълно и частично падане на коса. Например, този термин може да се използва, както ако косата на кърмещата майка е силно оредяла, също и ако млад мъж има плешиви петна и ако с възрастта косата става все по- рядка.
За съжаление, няма универсална рецепта за контролиране на алопецията. Лекарите знаят десетки причини защо косата на главата пада и съответно начините за възстановяване на нарушеното равновесието също са различни.

Ако не сте доволни от изпробваните до сега мехлеми, не искате да преглъщате хапчета до остатъка от живота си, можете да разрешите проблема с оплешивяването по- друг начин:
като се свържете с доктор по присаждане на коса.
В допълнение, този оперативен метод е най-добрият (може би и единственият) начин за тези, които са загубили косата си. В тези случаи лекарите могат да ви посъветват да се подложите на присаждане на собствената коса.

Фоликулите, взети от донорските райони ( областта на тила ) винаги са здрави, тъй като генетично притежават добра устойчивост към факторите, причиняващи падане на коса. След като се присадят на новото място, фоликулите не губят качествата си, те остават стабилни и здрави, от тях расте нормална коса.
Тези свойства се запазват до края на човешкия живот, така че присадената коса не пада.

Ще бъде ли забележим ефекта веднага след присаждане на коса?

Метода за присаждане на коса е започнал да се прилага в Америка преди повече от 50 години. Но най-напред технологията не е била напълно разработена. Първите операции са били извършени чрез така наречения панч метод. Взимало се от донорският район фоликули с с околната кожа под формата на малък цилиндър с диаметър от три до шест милиметра и се трансплантирало където имало пробллем. Операцията бързо минавала. Но ефектът не бил много добър. Отпред косата растяла с ефект “ кукла”, тъй като всеки взет матераил включвал по осем фоликули. Освен това местата откъдето се взимал матерал били толкова големи, че се е налагало да се прилагат и шевове, след което оставали неестетични белези.
Но този метод отдавна е забравен, заради недостатъците, които са твърде очевидни.

Голямо постижение в областта на присаждането на коса е трансплантацията на собствената коса чрез метода микрографтинг (т.нар. Fue). Всеки графт (присаден фрагмент) съдържа от един фоликул до четири фоликула. Това осигурява естествен вид и плътност на присадената коса.
Присаждането на коса се извършва на три етапа: събиране на донорски графти, създаване на микро отвори и трансплантация на косата.
В модерните клиники присаждане на коса е амбулаторна процедура, не изисква хоспитализация. Продължителността на ооерацията зависи от обема на операцията, т.е. от броя на трансплантираните присадки. Техният брой може да варира от няколкостотин до хиляди. Средната операция продължава от два до шест часа. Процедурата се провежда под местна анестезия.
Неприятни ефекти след операцията може да бъдат подуване на лицето, дискомфорт, сърбеж, които преминават за няколко дни.

Методът позволява на много лекари с опит да получават последователно добри резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.